Skip to main content

Veelgestelde vragen

Over de methodiek.

Wat is de Passend Werk methodiek?

De Passend Werk methodiek ondersteunt leidinggevenden in hun zoektocht naar passend werk voor zieke werknemers. Voor meer informatie kan je kijken op de pagina "Het project".

Waarom is het Passend Werk project gestart?

Wanneer een werknemer zich ziekmeldt en voor langere tijd niet (meer) in staat is om het eigen werk uit te voeren, is de leidinggevende vanaf het begin van het reintegratieproces verantwoordelijk voor het aanbieden van (tijdelijk) passend werk. Voor leidinggevenden is het echter vaak moeilijk om (tijdelijk) passend werk aan te bieden.

Het Passend Werk project is gestart om leidinggevenden te ondersteunen in hun zoektocht naar passend werk. Het project is gestart in het kader van het ZonMw programma "Kwaliteitsverbetering Wet Verbetering Poortwachter" en wordt gesubsidieerd door ZonMw.

Wanneer wordt de Passend Werk methodiek ingezet?

De Passend Werk methodiek kan vroegtijdig in het re-integratieproces worden ingezet. Vanaf het moment van ziekmelding wanneer de leidinggevende (of een andere professional) samen met zijn of haar medewerker op zoek gaat naar passend werk, kan de methodiek worden ingezet om deze zoektocht soepeler te laten verlopen.

Voor wie is de Passend Werk methodiek bedoeld?

De Passend Werk methodiek is bedoeld voor leidinggevenden (of andere professionals) die verantwoordelijkheid dragen in het re-integratieproces van werknemers die door ziekte of beperkingen langdurig verzuimen.

Wat betekent deelname aan het Passend Werk project voor organisaties?

Wat levert deelname de organisatie op?

Deelnemende organisaties krijgen toegang tot de Passend Werk methodiek, waaronder het platform, de rol van Passend Werk adviseur, en het leernetwerk. Gelijktijdig start er een evaluatieonderzoek in deze organisaties naar de effectiviteit van de methodiek.

Wat wordt er van de organisatie verwacht bij deelname?

De methodiek wordt op organisatieniveau in gebruik genomen. Deelname aan het Passend Werk project vraagt voor organisatie een tijdsinvestering, maar er zijn verder geen kosten aan verbonden. Om de Passend Werk methodiek goed te laten landen in de organisatie wordt er een vast contactpersoon aangesteld vanuit de organisatie, die verantwoordelijk is voor het opstarten van het gebruik van de methodiek in de organisatie. Daarnaast zal dit vaste contactpersoon het aanspreekpunt zijn voor het onderzoeksteam over het evaluatieonderzoek.

De rol van Passend Werk adviseur zal ook binnen de organisatie zelf vervuld worden door een professional met veel ervaring met verzuim, zoals een HR-professional, casemanager of arbeidsdeskundige.

Hoe is de informatie op het platform tot stand gekomen?

Tips en informatie

Voor het opstellen van de pagina met Tips en informatie hebben wij verschillende bronnen gebruikt. Deze bronnen zijn terug te vinden op de volgende pagina: Beschrijving van de data.

Succesverhalen

De succesvolle praktijkverhalen die beschikbaar zijn op het platform zijn verzameld bij organisaties in de bouw en ouderenzorg. Daarnaast hebben verschillende professionals, zoals bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen ook praktijkverhalen aangeleverd.

Taakaanpassingen en ander passend werk

De data over mogelijke taakaanpassingen en ander passend werk zijn verkregen in samenwerking met onze partners UWV, FWG en AWVN. Meer informatie over hoe dit proces verlopen is vind je op de pagina "Beschrijving van de data".

Is het verplicht om de Passend Werk methodiek te gebruiken?

Deelnemende organisaties krijgen toegang tot de Passend Werk methodiek. Deze methodiek wordt ingevoerd op organisatieniveau. Voor een goede en betrouwbare evaluatie van de methodiek is het belangrijk dat de organisatie deze gebruikt volgens het vooropgestelde protocol die zij ontvangen en dat alle leidinggevenden binnen de organisatie gebruik maken van deze methodiek.

Wat betekent de Passend Werk methodiek voor de rol van de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en andere professionals?

Bij het ontwikkelen van de Passend Werk methodiek hebben wij rekening gehouden met de rol van de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en andere professionals die betrokken zijn bij het re-integratieproces. Wij verwachten dat de methodiek hiermee zal bijdragen aan de huidige werkzaamheden van de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en andere professionals. 

Hoe is de Passend Werk methodiek ontwikkeld?

Het idee voor deze nieuwe methodiek komt voort uit een voorafgaand promotieonderzoek (bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG) over de rol van de werkgever in het re-integratieproces. Vervolgens is de methodiek verder ontwikkeld door middel van literatuuronderzoek en een interview- en focusgroepstudie met leidinggevenden, HR-professionals en arbeidsdeskundigen werkzaam voor organisaties in de bouw en ouderenzorg.

Wie hebben meegewerkt aan het Passend Werk project?

Het onderzoeksteam kan je ontmoeten op de volgende pagina: "Het onderzoeksteam".

In het Passend Werk project werken we daarnaast met veel praktijkpartners samen. Het kernteam dat actief heeft meegedacht met de ontwikkeling en evaluatie van de Passend Werk methodiek bestaat uit de brancheorganisaties van de bouw en ouderenzorg, Koninklijke Bouwend Nederland en ActiZ, het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) en FNV. Data die beschikbaar is gesteld op het platform is in samenwerking met UWV, AWVN en FWG verkregen. Ten slotte zullen onze partners bij Vernet en ArboNed bijdragen aan de evaluatie van de Passend Werk methodiek.

Over het onderzoek.

Wie voert het onderzoek uit?
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Uitvoerend onderzoeker is Bibi de Mul (promovendus) en de rest van het team bestaat uit Raun van Ooijen, Sandra Brouwer, Corné Roelen, Haitze de Vries, Annet Jansen en Bo Krause. 
Hoe weet ik wanneer ik een vragenlijst moet invullen?
Leidinggevenden krijgen als enige vragenlijsten opgestuurd bij deelname aan het evaluatieonderzoek. Zij ontvangen hiervoor elke keer een e-mail met een link naar de vragenlijst met daarbij een termijn waarin de vragenlijst ingevuld kan worden.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Privacy is in onderzoek erg belangrijk. Dit onderzoek wordt volledig uitgevoerd door het UMCG. Alleen de onderzoekers hebben toegang tot jouw gegevens en weten dat je deelneemt. Meer informatie over je privacy rechten kun je vinden in de bijlage van de informatiebrief die je krijgt voorafgaand aan deelname en in het UMCG Privacy statement (uwprivacy.umcg.nl). Bij vragen of klachten over de verwerking van jouw persoonsgegevens kun je contact opnemen met de Functionaris voor de Gegevensbescherming van het UMCG Piet Dinjens of Boudien Sieperda (050-3616161; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).   

De Centrale Ethische Toetsingscommissie van het UMCG, die alle onderzoeken beoordeelt, heeft geoordeeld dat het onderzoek voldoet aan de huidige wetgeving in Nederland en aanvullende regelgeving van het UMCG. Dit betekent dat jouw welzijn en veiligheid zijn gewaarborgd en dat het onderzoek voldoet aan kwaliteitsnormen.
Word ik op de hoogte gehouden van de onderzoeksresultaten?
Als deelnemer aan het evaluatieonderzoek zullen we je informeren over de resultaten van het onderzoek. Ben je geen deelnemer, maar wil je toch op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Hoe meld ik me af voor het onderzoek?
Je kan jezelf afmelden voor het evaluatieonderzoek door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je hoeft niet aan te geven waarom je je afmeldt. De data die tot dan is verzameld wordt gebruikt voor het onderzoek.
Staat je vraag hier niet tussen?
Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..